Koncentreret marked med behov for mangfoldighed
Hvilke udfordringer ser du i det danske læremiddelmarked?
Ifølge Danske Forlags årsberetning 2022 domineres markedet af få store aktører. Hele 28% af kommunerne køber udelukkende hos store forlag. 8% køber endda kun hos ét stort forlag. Dette på trods af, at mange kommuner udtrykker ønske om større mangfoldighed. Faktisk køber 57% af kommunerne i dag læremidler hos både store og mindre forlag.
Lærernes perspektiv
STIL’s rapport “Lærerens digitale hverdag” afslører, at 61% af lærerne oplever at skulle tjekke og opdatere information alt for mange forskellige steder. Dette skaber unødig kompleksitet i deres arbejdsdag. Samtidig viser Danske Forlags undersøgelser, at omkring 40% af lærerne vurderer udvalget af både digitale og analoge læremidler som for små.

Indkøbsstrukturer under forandring
Mens analoge læremidler typisk købes lokalt på skolerne, sker indkøb af digitale læremidler i stigende grad centralt i kommunerne. Noget, der næppe kommer til at ændre sig, hvis vi ser på Danske Forlags årsberetning. Her fremgår det at 83% af de kommunale skolechefer ikke har aktuelle planer om at ændre deres indkøbsstrategier.
Kvalitet og indflydelse
På den positive side viser undersøgelserne, at 92% af lærerne vurderer kvaliteten af digitale læremidler som overvejende god eller god. Samtidig er 76% af lærerne tilfredse med deres indflydelse på indkøbsprocessen, mens 64% vurderer, at de i nogen eller høj grad har indflydelse på indkøb af digitale læremidler.
Mere overskueligt marked?
Hvis lærerne er tilfredse med indflydelse og samtidig mener, at udvalget af læremidler er for lille, så er en af de største udfordringer i det danske læremiddelmarked måske, at markedet kan være svært at overskue?
Det er netop noget af det, vi ønsker at hjælpe med i Edunova – hvorfor ikke nøjes med at lede efter læremidler ét sted, hvis det sted har alle fysiske bøger og en lang række af de digitale ressourcer?