At lave en indkøbsstrategi for læremidler og undervisningsmaterialer samtidig med du skal navigere i indkøbsprocessen kan være en kompleks opgave.
Dette understreges af fx Danske Forlags seneste årsberetning, hvor det bl.a. fremgår at indkøb af analoge læremidler i langt de fleste kommuner foretages af skolerne. Digitale læremidler købes derimod typisk centralt i kommunen, eller delt mellem kommune og skole.
Vores anbefaling er, at du går både strategisk og demokratisk til værks. På den måde kan du som indkøber optimere din indsats og sikre dig, at du får tilfredse brugere og de bedste læremidler for pengene.
Forstå trends, når det gælder læremidler
Det første skridt i en succesfuld indkøbsstrategi er at forstå markedet. Dette kræver en dybdegående analyse af trends inden for læremidler, hvor både fokus på den stigende efterspørgsel efter fysiske læremidler og en forståelse af de digitale løsninger er essentielt.
Det kan du gøre på flere måder. En af de mest oplagte er at bede de forskellige leverandører præsentere deres nyeste materialer for jer.
Den proces kan dog tage tid, og som årsrapporten fra Danske Forlag viser, er markedet præget af de store forlag. 28% af kommunerne køber således udelukkende hos store forlag, og 8% køber alt hos ét af de store forlag.
Sådan behøver det ikke være.
Kortlæg jeres behov
En mere demokratisk tilgang er at spørge rundt og høre, hvad faglærere, læsevejledere og andre efterspørger af materialer.
Nogle steder lader det til at se godt ud på det punkt. Ser du fx i STIL’s rapport “Lærerens digitale hverdag“, viser den at “64% af lærerne vurderer, at de har indflydelse på indkøb af digitale læremidler”. Ud af dem er 76% tilfredse med denne indflydelse.
Ved at involvere lærerne sikrer du også, at de får et større ejerskab af processen. Det er jo dem, der bedst ved, hvad de har brug for til deres undervisning og arbejdet med eleverne.
En udfordring her kan være, at de ikke har det samlede overblik over, hvad der findes på markedet.

Måske er det netop det manglende overblik, der gør at ca. 40% af lærerne, ifølge STIL’s rapport, synes, at udvalget af læremidler er for lille.
Måske er udvalget slet ikke for småt?
Sådan kan Edunova med dig med en indkøbsstrategi for læremidler
I ovenstående beskrives to centrale udfordringer, som har betydning for indkøb af læremidler i Danmark: overblik over udvalg og forståelse af behov.
Det er dog ikke et dansk problem. Ser vi ud i Europa gennem Sanoma Learning European Teacher Survey 2024, så er der “betydelige forskelle mellem markeder, når det kommer til adgang til læremidler” og i nogle områder er lærerne tydeligt utilfredse med den adgang, der er til materialer til deres elever.
Begge er kerneelementer ved valget af digitale læremider. Derfor er det noget, vi fra starten af er meget opmærksomme på hos Edunova.
På vores markedsplads kan du:
- Nemt søge og finde de nyeste materialer
- Få relevante informationer direkte fra leverandørerne
- Give lærere og vejledere mulighed for at udforske tilgængelige ressourcer
- Oprette ønskelister og samle feedback fra slutbrugerne
Alt samme funktioner, som hjælper dig med en indkøbsstrategi for læremidler ved bl.a. at give dig mulighed for at gennemføre en reel brugerundersøgelse og demokratisk afstemning, inden du går videre i købsprocessen.
Det er vores påstand, at du på den måde både får de mest relevante læremidler, tilfredse brugere og ikke mindst højere anvendelse af de indkøbte materialer.
Vil du være klogere på, hvordan vi kan hjælpe dig?
Forhåbentlig har teksten her gjort dig en smule nysgerrig på, hvad Edunova kan gøre for indkøbere som dig.
I så fald har vi samlet informationerne til dig på en side, hvor du også kan læse mere om de norske indkøbere, der har brugt samme platform, og deres erfaringer.